Specialisatie 1: Partnerrelatie therapie (40 uur)

In de loop der jaren is er vanuit verschillende therapeutische perspectieven een rijk spectrum aan inzichten en interventies ontwikkeld om partnerrelatie problemen te begrijpen en samen met de partners te helpen ontwarren. In deze cursus maakt u kennis met deze invalshoeken.

U leert de visie en benaderingswijze kennen van een aantal van deze perspectieven op het ontstaan van paarproblemen, de mogelijkheden voor verandering en de daarbij horende therapeutische attitude en vaardigheden.

De partnerrelatie is veelal de meest intense en betekenisvolle relatie tussen volwassenen. Problemen in die relatie kunnen dus grote impact hebben. De partnerrelatie van de ouders is bovendien een essentieel onderdeel deel van de context waarin kinderen opgroeien. Als ouders als partners in staat zijn om te gaan met hun verschillen, hun emoties kunnen reguleren en onderlinge conflicten kunnen bespreken, komt dat niet alleen hun relatie, maar ook de ontwikkeling van hun kind ten goede.

Aan bod komen de volgende invalshoeken:

  • De historische en culturele context van paartherapie, het romantisch ideaal en de confrontatie met verschillen in de relatie
  • Het integratieve perspectief: de kwetsbaarheidscyclus
  • Seksualiteit en intimiteit in de partnerrelatie
  • Het research based perspectief: het 'Sound Relationship House' van John & Julie Gottman
  • Het hechtingsperspectief: Emotionally Focused Therapy
  • De transgenerationele perspectieven
  • De narratieve & dialogische perspectieven
  • Communicatie en interactie: de schatkist van interventies

Het doel van de cursus is een breed repertoire aan diagnostiek en interventies te ontwikkelen om de emotionele ontregeling tussen partners te leren herkennen, te begrijpen en te helpen ontzenuwen. Daarmee kan ook hun ouderschap weer meer ruimte krijgen en gericht worden op de ontwikkeling van hun kinderen. Dit repertoire kan later weer inspireren tot verdere specialisatie.

Doelgroep

De cursus is toegankelijk voor aspirant systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers, die de Theoretisch Technische Cursus ST / STW met goed gevolg hebben afgerond. Ook systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers, die hun kennis en vaardigheden in de partnerrelatie therapie vanuit een integratief perspectief willen verdiepen, zijn welkom. 

Opbouw van de cursus

De cursus die aansluit op de Basiscursus Deel 1 en 2 start in september 2025. De lesdagen vinden om de week plaats op woensdag van 9.00 - 13.00 uur, met een enkele hele dag van 9.00 - 16.30 uur. Daarbij wordt rekening wordt gehouden met de schoolvakanties. 

Locatie
Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie, Prinsengracht 697 in Amsterdam.

Accreditatie
De cursus is geaccrediteerd door de NVRG, NVvP en NIP/NVO.

Lees hier meer over data en prijzen.