Historie

Het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie werd in 1986 opgericht. Zeven therapeuten, destijds werkzaam in de reguliere GGZ, wilden een plek in het leven roepen die ruimte bood om te experimenteren met het systemisch werken.

De systeemtherapie was in die jaren volop in ontwikkeling. De wens bestond om in de vrije ruimte van een gezamenlijke praktijk met die nieuwe inzichten te experimenteren. Zo werd het AIGR een broedplaats voor systeemtherapie in Amsterdam: zowel in therapie als in de ontwikkeling van een cursusaanbod. 

Verschillende invalshoeken

Oorspronkelijk is het AIGR opgericht om gezinnen en paren te helpen met inzichten en vaardigheden vanuit verschillende systeemtherapeutische invalshoeken. Dat gebeurde door twee therapeuten te betrekken, die ieder hun eigen inbreng hebben. Deze co-therapie praktiseren we nog steeds, in verschillende vormen. De blikwisselingen helpen om nieuwe verhalen naar voren te halen, die ouders, kinderen, partners en naaste familie weer kunnen verbinden.

Ook onze cursussen kenmerken zich door de aandacht voor de verschillende systeemtherapeutische perspectieven. Nog steeds vinden wij het belangrijk dat systeemtherapeuten een veelkleurig systemisch repertoire ontwikkelen, dat ze in kunnen zetten in hun werk met gezinnen en paren.